Sunday, June 24, 2012

Metamorfosa Persahabatan

Ya Allah Engkau mengetahui bahawa hati-hati ini telah berkumpul kerana mengasihimu...bertemu untuk mematuhiMu, bersatu memikul beban dakwah mu..Hati-hati ini telah berjanji setia untuk mendaulat dan menyokong syari'at Mu, maka eratlah " Ya Allah akan ikatannya ..kekalkan kemesraan antara hati-hati ini..tunjuklah kepada hati-hati ini akan jalannya..Penuhkan hati ini dengan cahaya Rabbanimu...yang tidak kunjung malap..Lapangkan hati-hati ini dengan limpah iman dan keyakinan dan keindahan tawakalMu..Hidup suburkan hati-hati dengan Ma'rifat tentangmu...maka matikanlah pemilik hati-hati ini sebagai syuhada' dalam agama Mu..Engkaulah sebaik-baik sandaran dan sebaik-baik penolong.....

Jam angry bird sudah menunjuk hampir 12.30 pagi. Bulan mengambang berserta titisan embuh pagi ini seiring dengan sayunya hati yang tidak boleh diubati. Entahlah mengapa hari ini sukar untuk menerima takdir akan perpisahan, terlalu sedih dan hiba apabila mengenangkan perpisahan kita ini. Seorang demi seorang berangkat pulang ke kampung. Tinggal beberapa hari lagi akanku menyusul kamu semua. Bertemu dan berpisah sudah menjadi suratan manusia. Tapi diri ini masih sukar untuk menerima hakikat yang pasti.

Coretan ini kutujukan khas buat insan yang bergelar sahabat, teman, kawan, rakan di Pengajian dakwah dan Kepimpinan, FPI, Persatuan Kebajikan Mahasiswa Kedah, UKM sesi 2009/2010 dan sesiapa yang mengenali diriku ini sepanjang di bumi UKM. Kadang-kadang terasa diri ini tak percaya apabila mendapat tawaran di UKM kerana akulah juara di sekolah, juara pen dakwat merah dalam buku rekod pretasi. Tapi perancangan Allah siapa yang tahu bukan? Tetapi sudah tiga tahun sudah berlalu. Kini tiba masanya kita membawa haluan masing-masing. Titik pertemuan dan  dan perpisahan semuanya kerana Rabbul Izzati. Demi Allah, aku menyayangi kamu semua. Sahabat dalam pengenalan kita ini membawa beribu-ribu, berjuta-juta, berbilion-bilion makna buatku.

Tika jari jemariku ini menari-nari di atas keyboard, mindaku memikirkan akan perpisahan kita. Berderailah butir-butir mutiara yang sebelum ini sukar untuk gugur di pipi tetapi ia gugur jua. Namun, perpisahan kita membuatku jadi begini.

Ukhuwah adalah suatu nikmat yang diberikan oleh Allah s.w.t kepada umat Islam. "Dan ingatlah akan nikmat Allah kepadamu ketika kamu dahulu (masa Jahiliyah) bermusuh-musuhan, maka Allah mempersatukan hatimu, lalu menjadilah kamu kerana nikmat itu, sebagai orang-orang yang bersaudara." (Ali 'Imran 3:103)

Ukhuwah merupakan kekuatan iman. Tiada ukhuwah tanpa iman dan tidak sempurna iman seseorang tanpa ukhwah sepertimana firman Allah s.w.t yang bermaksud, “sesungguhnya orang-orang mukmin itu bersaudara.(al-Hujrat:10)

Untuk itu ku tujukan lagu ini buat sahabat :
Macam DJ pulak..hihihi


Jika ku coretkan kenangan kita bersama semua disini, semalaman tidak akan habis dan selaut dakwat pena akan habis. Kenangan demi kenangan yang terbina antara kita yang mengeratkan ukhuwah antara kita. Ukhuwah ini terbina dan diadaptasi lagi dengan program. Dulu diri ini pernah rebah kerana kepahitan perpisahan kini kutabah untuk menyemai kembali bibit ukhwah, namun perpisahan tetapi terjadi. Tapi tak mengapa, perpisahan adalah lumrah dalam kehidupan.

Sebelumku akhiri coretan ini, maafku pinta buat sahabatku, jika di antara kalian terguris hati dengan kekhilafan ku. Mustahil sekiranya dalam persahabatan kita tiada kekhilafan sedangkan lidah lagi tergigit apatah lagi kita. Moga indah ukhuwah kita bertemu dan berpisah kerana Allah Taala Rabbul Izzati Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

"Ketika tiba saat perpisahan janganlah kalian berduka, sebab apa yang paling kalian kasihi darinya mungkin akan nampak lebih nyata dari kejauhan – seperti gunung yang nampak lebih agung terlihat dari padang dan dataran " *Kahlil Gibran*

Salam sayang buat sahabatku.

Jabatan Dakwah dan Kepimpinan :
Ari Kurniawan Bin Abd. Gafar, Mohd Fadhlan Bin Sugiman, Isnur Bin Wahid, Mohd Ridhwan Bin Mohammed, Mohamad Khairie Bin Jaafar, Sauffpah Bin Sarun, Mohd Akmal Bin Hashim, Nik Muhammad Fareez Bin Nik Man, Nor Halim Bin Hussain, Mohd Amir Bin Ismail, Mohd Hisyamuddin Bin Mat Salleh, Muhammad Faiz Bin Basir, Mohamad Anasrul Bin Mohd Izazi, Muhammad Farhan Bin Mustaffa, Abd. Rahim Bin Ishak, Muhammad Syukri Bin Sherkawi, Muhammad Najdi Bin Abdul Majid, Haszri Bin Jamaludin

Nur Hayati Binte Yusoff, Zawanie Binti Ikoh, Azuniza Binti Azhar, Nurul Jannah Binti Suleiman, Nur`Azizah Binti Mohamed Najib, Nurul Aini Binti Zakaria, Noorul Afiqah Binti Mohd Arifin, Nursyazana Amirah Binti Lokman Hakim, Salmiah Binti Baharudin, Nur Hazriani Binti Razali, Nasuha Binti Alli, Helwa Ezzah Binti Ahmad Wayzil, Noor Hajar Binti Tahorin, Fameza Binti Ibrahim, Siti Faridah Binti Fauzi, Nor Azizah Binti Ahmad Zawawi, Siti  Nursyamila Binti Zakaria, Nurul Izatul Akhmar Binti  Razali, Suhaizam Binti Abdullah, Nurizzati Binti Mohd Alip, Noor Hazwani Binti Mohd Azmi, Husna Binti Mat Junoh, Siti Aisyah Binti Ariffin, Haslina Binti Salam, Siti Nurrahima Bte Musa,Nor Asiyah Binti Md Salleh,Nora`Tikah Binti Salleh, Kasmah Binti Mohamad, Siti Fadhilah Binti Zakaria, Norhayati Binti Samsol, Munawwarah Binti Mamat, Saidatun Nisak Binti Lachachok@Aris, Siti Fatimah Binti Wan Muhammad, Siti Karamah Binti Yusuf, Nurazmanira Binti Mohd Yusoff, Wan Munirah Binti Wan Osman, Siti Farikha Bin Muhamad Jaafar, Sharifah Nordalilah Binti Syed Saleh, Nor Asyikin Binti Mohamad Addenan,Dayang Nurazimah Binti Abang Adenan, Siti Nurjannah Binti Jaapar, Siti Zubaidah Binti Suhaimi, Nor Syamimi Binti Mohd Rosdi, Atiqah Binti Arshad, Nurulain Binti Mohd Dali, Noor Liyana Binti Wahab, Yusmasayu Binti Abdullah, Salwani Binti Abdullah


Persatuan Mahasiswa Kebajkan Kedah:
Muhammad Mustafa ‘Adil b. Zainol Azhar, Abdul Mohsin Jalaluddin b. Mohd Radi, Muhammad Ahnaf b. Noordin, Muhammad Zulhelmi b. Md Noor, Mohamad Shafiq b. Shaini, Mohammad Yusof  b. Daud, Muhammad Syazwi b. Yusof, Yasin b. Md Rafangi  Md Rafee, Mohd Tamimi b. Razali,Mohd Afiq Ahmad, Mohamad Syahmi Mohamad Syukri, Mohd Ridhwan b. Ghazali, Muhammad Naufal b. Ismail, Rozaini bt. Ahmad, Muhammad Zakwan b. Halim, Mohd Khairul b. Rosli.

Siti Shasita bt. Sahak, Nora’tikah bt. Salleh, Nadzirah bt. Abd Manab, Noor Hazirah bt. Khalib, Nurul Syamimi bt. Ahmad, Siti Aishah bt. Mohd Rodzi, Syaza Mohd Sabri, Nurul Shuhada Ismail, Nor Syawalni Othman, Siti Fatimah bt. Mat Noor, Nasibah bt. Ismail, Salmiah bt. Baharuddin, Nurul Fadzliana bt Abu Hassan, Nur Farhana bt. Abd Manas,  Nur, Syamira bt. Abdul Wahab, Nur Hidayah bt. Wahab, Nurul Syamimi bt. Ahmad,Wan Munirah bt. Wan Osman, Norma bt Sanid, Nur Syazwani bt. Shamsudin, Roziati Marliana bt. Mazlan.


Terima kasih kerana sudi untuk menjadi sahabat, teman dan rakanku selamat tiga tahun. semoga ukhuwan kita berkekalan sehingga ke syurga.

No comments:

Post a Comment